Tips vid bilköp!

Vare sig du skall köpa eller sälja din befintliga bil uppskattar de flesta av oss en snabb och smidig affär där trygghet ingår i priset. På viköperdinbil  finner du information om de tjänster de erbjuder i samband med en bilaffär. De kan till exempel göra en gratis  genomgång och värdering av din bil varpå du får pengar på dagen om du vill sälja den till dem, spana in det!

Att köpa bil är ju helt klart bland det roligaste som finns – den där känslan när man rullar hemåt med en pirrande känsla i kroppen. Den där första ordentliga rengöringen med lackbehandling och interiörtvätt för att verkligen gå igenom bilen och kanske hitta små finesser man inte visste den hade – helt oslagbart!

Tyvärr kan det ju falla sig så att man under hemfärden eller när man står i tvätthallen och putsar på bilen upptäcker att allt inte var så tipptopp som säljaren hävdade. Det är naturligtvis ett scenario alla vill undvika, därför skall vi ge några tips för att undvika de värsta fallgroparna vid bilköp.

 1. Rama in vilken bil det egentligen är du vill ha eller behöver, det är nämligen inte alltid samma sak.
  Fastställa vilken bilmodell med vilken motorbestyckning man skall leta efter är steg ett, annars blir sökningen allt för bred och risken är att man ledsnar på att leta bil och köper en för att slippa leta mera till slut. Det ökar risken för otrevliga överraskningar då man kanske inte är lika omsorgsfull i sin kontroll av den tänkta bilen i det läget.

  Se till att bilen matchar dina behov!

 2. Ta reda på så mycket du kan om bilen du tänkt köpa
  Det är inte helt ovanligt att nya modeller dras med ”barnsjukdomar” som drabbar tidiga årsmodeller. Läs på så mycket du bara kan om bilmodellen, olika motor- och växellådsalternativ. Sök på märkesforum och begagnat-guider, de brukar kunna ge väldigt bra information om vilka brister som är vanliga på vilka bilmodeller.
 3. Inspektera bilens historik
  Be om att få se service-historiken för bilen du tänkt köpa och verifiera den med en märkesverkstad om du vill vara riktigt omsorgsfull. Kontrollera även att bilen har för med sig skulder som kommer föras över till dig som ny ägare. Har bilen haft väldigt många ägare kan det vara en varningsflagg för att bilen inte hållits efter så noga som en enägarbil till exempel.

  Stämplar är bra, men verifiera att boken verkligen hör till bilen!

 4. Bilens allmänskick
  Gå igenom bilen noggrant, i dagsljus eller i en väl belyst hall. Syna lacken efter begynnande rost eller skiftningar i lacken – det kan vara ett tecken på att bilen lackats om efter en krock. Kontrollera att spindel- och styrleder samt bussningar i drivlinan känns tighta och fina. Testa att försiktigt köra ned för t ex en trottoarkant och lyssna efter metalliska ljud. Känn efter att styrningen inte är glapp runt mittläget – det tyder på slitna styrleder.

  Ser däcken ut på dethär viset kan det vara läge att dra öronen åt sig.

Kontrollera däcken – dels för att det kostar en slant med en runda nya däck. Men även för att däckens kondition skvallrar om tidigare bilägarens omsorg om bilen. Sitter det olika fabrikat av däck på bilen – varningsflagg. Är däcken snedslitna – kan tyda på att en hjulinställning behövs men i värsta fall att bilen är ramsned efter en större trafikolycka.

Hur ser interiören ut? En väl omhändertagen bil visar sällan stora spår av slitage invändigt.

Provkör bilen med kall motor – eventuella tendenser till slitage av motor och drivlina framträder mer vid kallstart.

Gå igenom alla ”finesser” – elektriska funktioner som inte fungerar skall inte avfärdas som en trasig säkring utan kan tvärtom bli kostsamt att åtgärda. Testa elhissar, taklucka, stolar, A/C mm.

Lycka till!

/MotorApa

No Comments Yet.

Leave a comment

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: