Tips inför ditt nästa bilköp

De flesta har minst en bil i sin ägo i dag och den brukas mer eller mindre varje dag. Bilen är med andra ord någonting som slits allt eftersom och för att du ska slippa strul och dyra reparationer när den börjar bli äldre kan det vara värt att köpa en ny bil. Det finns gott om bättre begagnade bilar att välja mellan i dag och då finns det givetvis vissa saker som är bra att tänka på inför köpet. Här har MotorApa gjort en lista som du kan gå efter:

När du har hittat en bil av intresse

Om du har hittat en begagnad bil som du är intresserad av kan du börja med att förbereda ett eventuellt köp genom att kontrollera vissa punkter. Detta kan du göra antingen genom att ringa till Transportstyrelsen eller genom att gå in på deras hemsida.

 • Se så att personen som säljer bilen också är dess ägare.
 • Kontrollera om bilen är belånad sedan tidigare.
 • Se över fordonets historik – på så vis ser du om den till exempel har haft många olika ägare eller om den har varit med i en olycka.

Provkör bilen innan köp

När du har kontrollerat bilen ska du så klart också provköra den och syna den noga innan du genomför köpet. Börja med att se över hur bagageutrymmet ser ut och om det är tillräckligt för dig och dina behov. Var också uppmärksam på hur du sitter – om du tycker att det är bekvämt eller ej. Vidare kan du se över följande på bilen:

 • Titta på däcken och kontrollera mönsterdjupet.
 • Gå igenom bilens yttre och notera om det finns repor, bucklor eller något annat som är sönder.
 • När du väl provkör bilen kan du stänga av stereon för att höra hur motorn låter och om det låter i fjädringen, växellådan och så vidare. Glöm inte att kolla så att AC:n fungerar som den ska.
 • Växelspaken ska vara stadig om du provkör en begagnad manuell bil. Är det däremot en automatare ska du kontrollera så att den växlar smidigt och mjukt – det vill säga det ska inte kännas ryckigt.
 • Även kopplingen är bra att kontrollera för att du ska veta om bilen närmar sig behov av kopplingsbyte.
 • Be om pappret från fordonets senast genomförda besiktning och se även över serviceboken.

Finansiering och köp av begagnad bil

Känner du att bilen uppfyller alla dina krav är det dags att genomföra affären. Se till att affären är trygg genom att upprätta ett köpekontrakt. Kontrollera också att eventuella lån som finns på bilen sedan tidigare upplöses i samband med att du köper den. Kanske behöver du själv ta ett billån för att kunna ha råd med affären. Då behöver du betala 20% ur din egen ficka, det vill säga kontantinsatsen, medan du har möjlighet att låna resterande 80%.

Kanske kan en elbil vara nästa bilköp?

Kanske kan en elbil vara nästa bilköp?

Detta är ett sponsrat inlägg

1 Response

 1. Ice
  You've really impssered me with that answer!

Leave a comment

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: