Miljöbilar… MotorApa reder ut begreppen

Miljöbilar som är befriade från fordonsskatt i fem år:

Förvirring kring vad som egentligen definieras som miljöbil enligt den nya definition som gäller från den 1 Januari 2013 råder lite här och var, inte minst bland en hel del bilsäljare.

Den nya miljöbilsdefinitionen innebär att bilar, som tas i bruk från och med 1 januari 2013, befrias från fordonsskatt under de första fem åren om bilens koldioxidutsläpp (enligt uppgift i registreringsbeviset) inte överstiger ett beräknat högsta koldioxidutsläpp i förhållande till fordonets tjänstevikt. Det innebär alltså att gränsen för miljöbil numer är flytande och att tyngre bilar får släppa ut mer än lättare bilar.

Så här räknar du ut om du har rätt till skattebefrielse

Ta bilens tjänstevikt minus 1372. Multiplicera med 0,0457. Lägg sedan till 95 för ett bensin- eller dieseldrivet fordon. Om fordonet kan drivas med biodrivmedel (till exempel etanol eller gas) lägger du istället till 150.

Bensin och diesel: 95+0,0457*(tjänstevikt-1372)
Gas och etanol: 150+0,0457*(tjänstevikt-1372)

Jämför bilens koldioxidutsläpp, gram/kilometer (enligt uppgift i registreringsbeviset), med det uträknade värdet. Om bilens koldioxidutsläpp ligger under det uträknade värdet klassas som miljöbil.

Inte så svårt eller hur? Även om man kan ha åsikter om att bilar tillåts släppa ut mer inom ramen för befrielse för fordonsskatt bara för att de är tyngre….

Om du tycker att det är jobbigt att räkna själv har tidningen Teknikens Värld en miljöbilskalkylator på sin hemsida som gör jobbet åt dig, kolla här: http://www.teknikensvarld.se/miljobil-2013/ .

Supermiljöbilar

Supermiljöbilar är precis som namnet antyder bilar som har mycket låga utsläpp av koldioxid, nämligen maximalt 50 gram co2/km. Exempel på en bil som är berättigad till supermiljöbilspremie är Toyota Prius Plug-In Hybrid som släpper ut 49gram co2/km enligt tillverkarens uppgifter.

Image

För privatpersoner är supermiljöbilspremien 40 000 SEK. För juridiska personer beräknas premien som 35 % av skillnaden i nybilspriset mellan supermiljöbilen och närmast jämförbara bil, dock högst 40 000 kronor.

No Comments Yet.

Leave a comment

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: