Sälja bilen? Några saker att tänka på!

För de flesta bilägare är det ett nöje att köpa ny bil men något av ett gissel att sälja den befintliga med köpare som inte dyker upp, påpekar fel som inte finns och potentiella köpare som prutar sig blå.

Det finns dock några saker du kan göra för att underlätta för dig själv nästa gång du säljer din bil för att inte råka ut för några tråkiga överraskningar när det kommer till prisförhandling.

 1. Rengör bilen riktigt ordentligt, såväl invändigt som utvändigt. Lägg så mycket tid och energi du anser dig ha möjlighet till på detta moment, det kommer nämligen vara den enskilt mest avgörande faktorn för hur mycket betalt du får. Glöm inte rengöra motorrummet också, ett rent motorrum indikerar en välskött bil där föraren regelbundet öppnat huven för att förvissa sig om att allt är som det skall.
  smutsig x5

  Vilken av ovanstående bilar framstår som mest attraktiv i dina ögon?

  Vilken av ovanstående bilar framstår som mest attraktiv i dina ögon?

 2. Se till att bilen är tömd också på dina tillhörigheter, köparen kommer med stor sannolikhet vilja titta i reservhjulsbalja, under golvmattor med mera, se till att det finns fri tillgång. Se även till att vinter-/sommarhjul finns tillgängliga för inspektion och helst är rengjorda. Att man bemödar sig rengöra respektive hjuluppsättning i samband med byte visar på en bilägare som bryr sig om sin bil.
  Försök låta bli att presentera bilen i detta skick, det kommer du vinna på.

  Försök låta bli att presentera bilen i detta skick, det kommer du vinna på.

 3. Se till att det som de facto skall finnas i bilen verkligen är där, till exempel reservhjul (i den mån bilen är utrustad med ett), verktygs-set, låsmutter och servicebok.
 4. Bläddra igenom serviceboken,  för att eventuellt friska upp minnet om bilens servicehistorik. Har bilen genomgått en större reparation eller komponentbyte utanför rutinservice som är fördelaktigt för aktuell bilmodell? I så fall kan det vara en god idé att presentera bevis på detta.
  Att presentera en slik kommer också vara bra för affären. Speciellt om du råkar sälja just en Volvo 740 av 1987 års modell..

  Att presentera en slik kommer också vara bra för affären. Speciellt om du råkar sälja just en Volvo 740 av 1987 års modell..

 5. Orientera dig om marknadspriset på din aktuella modell, till exempel genom att använda vikoperdinbils tjänster. De utför gratis värdering av din bil helt utan efterföljande förpliktelser.
 6. Säljer du bilen privat bör du sätta priset så du har lite prutmån, de flesta köpare vill känna att de gjort ett klipp, någonstans i häradet av 5-10% kan vara lämpligt beroende på bilens värde. Säljer du en bil med begärt pris 20.000 kommer din procentuella prutning förmodligen behöva bli större…
 7. Om du har möjlighet, välj tillfälle beroende på biltyp. Suget att köpa en cabriolet kommer till exempel för de flesta vara avsevärt mycket större under försommaren än slutet av hösten. Liksom suget efter en fyrhjulsdriven bil kommer vara större när halkan börjar närma sig än när det är torrt sommarföre.
  Det här är trots allt högst ovanligt..

  Det här är trots allt högst ovanligt..

Vill du slippa allt arbete och ansträngning det ändå innebär att sälja en bil, finns utöver alternativet att sälja/byta in bilen hos en handlare att helt enkelt sälja bilen direkt till "Vi köper din bil".

Tjänsten fungerar på så vis att du besöker något av deras centra, som finns i Stockholm, Jönköping, Göteborg, Örebro, Malmö, Uppsala, Västerås och Norrköping där en värdering av bilen görs efter en grundlig genomgång av dess skick och funktion. Värderingen är helt kostnadsfri, oavsett om du bestämmer dig för att sälja bilen till vi köper din bil eller inte. Godtar du deras bud görs affären upp direkt på plats och pengar förs över till ditt konto omgående. Administrationen kring ägarbytet sköts också av Vi köper din din så det enda du egentligen behöver göra är att lämna över nycklarna, och kanske ordna skjuts därifrån..

Tänk dock på att även om du väljer att gå sistnämnda väg kan det vara en god idé att komma med en väl rengjord bil, värderingsmän är också människor..

/MotorApa

No Comments Yet.

Leave a comment

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: