Homage till “The Long Run”

Oavsett vad man tycker om SAABs bilar är det svårt att som svensk inte känna en viss stolthet över märket som kommit med många innovationer som talat till en motorentusiasts hjärta. På samma sätt som man kan känna en stolthet över SAABs svenskhet kan även känna stor sorg över märkets utgång, dock är ju inte allt hopp ute utan framtiden ser enligt vissa källor ljus ut för märket, vi får hoppas!

Det är nog långt från alla som känner till SAABs marknadsföringsprojekt "The Long Run", som gick ut på att FIA bjöds in för att välja ut 3 bilar, närmare bestämt 2,0 Turbo av 1986 års modell, från linan som sedan plomberades och skickades till Talladega Raceway i Alabama. Bilarna skulle köras 10'000 mil på fullt spett i ett svep. Givetvis med paus för service, tankning och förarbyten. De reservdelar som SAABs tillät sig använda skulle medföras i bilen under färd vilket medförde en ballast på ca 85 kg, däribland återfanns ett topplock.

Bilarna servades enligt ordinarie schema och oljeservicarna lär tagit ca 2 minuter att genomföra. Under de 10´000 milen åtgick 36 uppsättningar däck per bil och ca 27 kubikmeter bensin. När de gick i mål hade den snabbaste bilen hållit en medelhastighet på 213,299 km/h, inklusive service, tankning och förarbyten, imponerade! I och med denna bedrift sattes inte mindre än 19 fartrekord.

För att hedra och uppmärksamma det hela släppte SAAB en specialmodell av 9000, "Talladega", som bland annat hade andra fälgar, stripes och vinge.

SAAB 9000 2,0 Turbo Talladega. Fälgarna och fartränderna känns 27 år senare helrätt!

SAAB 9000 2,0 Turbo Talladega. Fälgarna och fartränderna känns 27 år senare helrätt!

En av de tre bilarna som deltog.

En av de tre bilarna som deltog.

Nedan följer ett klipp som visar lite hur det gick till.

Mycket nöje!

/MotorApa

No Comments Yet.

Leave a comment

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: