Billigaste kombin inte alltid den billigaste bilen

Det är lätt att fastna på priset när det kommer till att köpa en bil. Du kanske letar runt på nätet och jämför två bilar i samma segment, kollar vilka extrapaket som medföljer och funderar på ifall du kan få någon rabatt hos bilhandlaren. Men faktum är att det du betalar vid ett bilköp bara är en del av investering du gör som bilägare. Alla vi som haft en bil under en längre tid vet att utgifterna byggs på med tiden.

Det skall skattas, bilen skall försäkras, och sen följer ett mer eller mindre konstant underhåll. Dessutom försvinner hundralappar varje gång vi tankar. Som om inte det vore nog kommer du också att göra en väsentlig förlust när det är dags att sälja bilen.

Därför kan det vara bra att ta med alla omkostnader i din kalkyl när det väl är dags att köpa en ny bil.

I en studie som gjorts av bilpriser.se undersöker de vad det egentligen kostar att äga någon av Sveriges vanligaste kombi-bilar, och enligt dem är det inte den gamla hederliga Volvo V70:n som är billigast att äga. Istället är det Hyundai i40 som kostar allra minst, med en totalkostnad på 140.000 kr. Framförallt är det låga skatter och billga försäkringslösningar som gör Hyundai till den allra billigaste bilen.

Populär snålvarg!

Populär snålvarg!

Den dyraste storkombin i deras undersökning var Volvo XC70, som framförallt åker dit då den tappar över 120.000 kr i värde under tre års ägande. Bilen har också höga skatter och kostar mycket att försäkra.

Eftertraktad dyrgrip!

Eftertraktad dyrgrip!

I övrigt

  • Den andra Volvon i segmentet, Volvo V70, befinner sig i mitten med en totalkostnad för ägare på 178.000 kr.
  • Andra billiga bilar var Peugeot 508 och Toyota Avensis.
  • Bland de dyrare bilarna finns så klart de tyska Audi A6 och BMW 520d. Men även Subaru Outback hamnar långt ner på listan.

Vad kan jag som bilägare göra för att minska mina kostnader?

Det absolut viktigaste är så klart att vara noga med underhållet. Så klart kommer bilen vara värd mer när det är dags att sälja den ifall lacken och interiören är som ny.

Enligt bildelsföretaget Mister-Auto kan du också spara många hundralappar genom att göra enklare reparationer själv. Till exempel kan de flesta byta vindrutetorkare, tändstift, batteri, och hjul själva.

Vid underhåll är det alltid bra att spara kvittona. Vid försäljning kan du få mer för din bil ifall du kan visa upp ett gediget underhåll av bilen.

Slutligen gäller det så klart att köra snålt för att undvika femsiffriga räkningar i slutet av månaden.

No Comments Yet.

Leave a comment

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: