Tesla del 2 – Hjärnan

Hej o du hedervärda läsare,
vi har inte träffats förr. Det här inlägget är inte skrivet av någon av våra motorkunniga redaktörer. Det här är skrivet av mig som generellt sett är helt ointresserad av allt vad motorer innebär, jag gillar datorer. Mitt jobb är att se till att Motorapa.se fungerar rent tekniskt som hemsida.

Så varför skriver jag då detta och tar upp din dyrbara tid då du potentiellt skulle kunna läsa om förgasare och topplockspackningar och grenrör och allt annat vad ni motormänniskor gillar att läsa om? Jo, jag har nämligen fått möjligheten att lära känna en Tesla.  Teslas bilar kan ses som ett slags hybrid mellan bil och dator, och jag tänkte berätta om denna ur perspektivet "hjärnan", alltså dess datoregenskaper, och inte så mycket bilen som bil då vi redan avhandlat det här på bloggen. Nedan följer en lista över de tre mest banbrytande egenskaper hos Teslas Model S sett ur ovan nämnt perspektiv.

1. Autopiloten
Bilen kör sig själv. En gång till: bilen fucking kör sig själv.

Jag ger er tre rader så ni kan låta det sjunka in...

 

Bilen kör alltså sig själv. Alltså inte bara att den har en farthållare utan den svänger och saktar in och gasar efter "eget huvud". Du kan släppa ratten och pedalerna och bilen kör sig själv. (En hand ska vara kvar på ratten så att en alltid är redo att ta över, det är dock främst ett lagkrav i Sverige snarare än brist på fungerande teknik från Teslas sida...)

2. Autopiloten
Bilen kör sig själv.

Den sensationella känslan som uppstår när man som förare ser ratten svänga av sig själv är påtaglig! Äntligen en framtid som är värd namnet. Vi är inte längre utlämnade till att vara fascinerade av att vi kan spela alfapet mot varandra på distans 24 timmar om dygnet, vi har självkörande bilar nu!

Nu sitter du och kanske och tänker "Men hur bra fungerar det egentligen?". Visst, funktionaliteten är på intet sätt fulländad. Det finns fortfarande en hel del att förbättra. För att vara helt ärlig är den autonoma funktionaliteten av bilen just nu på en lite märklig nivå. Den indikerar att den har koll på mycket, den klarar att köra själv men du som förare har fortfarande huvudansvar och du kan inte räkna med att Teslan kommer att göra jobbet helt åt dig. Men, det känns som att den kan det. Det gör att det är lätt att slappna av och börja slarva. Jag kom på mig själv att inte vara så noga med att kolla döda vinkeln någon gång i stadstrafiken för att jag på något undermedvetet sätt räknade med att bilen skulle gör mig uppmärksam om en cyklist kom farande och då stanna av sig självt. Det här är inget som Tesla på något sätt säger att bilen ska klara utan det är mer att när bilen är så smart är det lätt att tillskriva den en generell intelligens.

hur den läser

Det här är dock den första publika versionen av denna typ av produkt. En så revolutionerande och banbrytande produkt är givetvis inte fulländad i sin första version. Även fast den inte är helt perfekt idag så kvarstår ändå det faktum att bilen kör sig själv.

3. Autopiloten
Bilen kör sig själv.

Kanske kan verka lite tjatigt men det är förbryllande att inte detta uppmärksammats mer. Det här är ett starkt bevis på att vi står inför enorma samhällsomvandlingar oerhört snart! Lastbilar, taxibilar, budbilar... listan kan göras lång över var denna teknik kan användas och vilka konsekvenser det får för olika yrkesgrupper.

Kanske undrar du om tidiga Teslaägare känner sig snuvade på konfekten då de ju köpte bilen innan denna funktion fanns i den? Nej nej, detta är en mjukvaruuppdatering så en dag när satte sig i bilen på morgonen så möttes de av att deras bil under natten uppdaterats och att den nu kan köra sig själv. Detta gäller bilar producerade sent 2014 och framåt, motorkunnig redaktörs anmärkning.

En annan cool aspekt är att alla Teslor scanar sin omgivning och laddar upp datan till molnet. Information som sen andra Teslor tar del av när deras autopilot ska navigera just där. Om det till exempel är ombyggnation på något ställe så registrerar första Teslan som åker där den nya vägen och laddar upp det. När nästa Tesla passerar där har den informationen från den första. På så sätt är de sammanlänkande i ett slags kollektivt medvetande.

"Men det finns faktiskt inte höghastighets internet på hela jorden, hur kan de då ladda upp data i dessa regioner?" - Grundaren Elon Musk äger också rymdraketsföretaget Space X. De planerar att sända upp satelliter som förser hela jorden med just detta.

Slut på lista.

Avslutningsvis: Som de flesta vet är Teslas bilar fortfarande förhållandevis dyra. Tesla tar dock nu förbeställningar på deras kommande modell, Model 3. Den kommer att kosta runt $35.000 i USA och i Sverige bör prislappen hamna runt 400.000 SEK. Undertecknad tror att den här bilen kommer att förändra väldigt, väldigt mycket...

wetport_1

Detta inlägg är inte sponsrat av Tesla. Den snudd på euforiska tonen över bilen är helt genuin från en annars icke-bilintresserad datanörd.

/Data-Apa

 

 

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: