MotorApa testar Hagmans bilvårdsprodukter – uppföljningen!

Då har två månader gått sedan vi lackbehandlade en av redaktörsbilarna och det är hög tid att följa upp hur vaxlagret stått sig mot salt, asfalt, olja och grus. Bilen har gått cirka 350 mil sedan behandlingen och har tvättats tre gånger om minnet inte sviker. Tvättar har givetvis skett för hand och vi har ej använt avfettning i syfte att skona vaxlagret. Endast fälgar har rengjorts med avfettning, men de hade å andra sidan inget vaxlager att ta hänsyn till heller.

Bilvårdsprodukterna har testats under årets "värsta" månader, det vill säga de månader då lackskydd som mest behövs. Som ni ser på bilder nedan har vi fortfarande ett skyddande vaxlager. Det är dock inte lika hydrofobiskt, dvs vattenavvisande, som i början men ett fullt godkänt resultat med avseende på hur tuff årstiden är för bilen. Slutsatsen är att vi vidhåller att produkterna är av hög kvalitet och mycket prisvärda!

Här kan ni hitta testade produkter!

Hagmans

Lackskydded på taket är fortsatt relativt intakt.

Hagmans

Likaså övre delen av sidorna samt baggagelucka uppvisar en vattenavvisande yta.

Hagmans

Bakom hjulen är bland de mest utsatta ytorna vilket framgår här. Asfalt, diesel, olja och salt har brutit ned lackskydded vilket gjort att asfast fastnat i lacken

Hagmans

Förarsidan som är mer utsatt än passagerarsidan visar ett betydligt sämre lackskydd än passagerarsidan.

Hagmans

Jämför vattenavvisning på huven mot vindrutan!

 

MotorApa har gjort synnerligen tappra försök att sätta samman en film där vi steg för steg går igenom vårt tillvägagångssätt i såväl rengöring och förberedelse av lack inför polering och vaxning såväl som djuprengöring vid polering, men tyvärr har tekniken inte varit med oss, varför något gått snett i samband med uppladdning av filmen. Men, vi kommer dock fortsätta försöka och hoppas vi till slut får rätsida på vad som felar med filerna!

Tills dess, skriver vi dock gärna om testet! Tyvärr, har vi väldigt begränsat med bilder då vi helt ställt in oss på video denna gång..

Filltec serien

Filltec serien

Rekommenderas!

Rekommenderas!

Testade produkter är Hagmans Filltec serie där rubbing, polering i två steg samt lackförsegling ingår. Testet utfördes på en BMW F10 som endast handtvättats varför första, det grövsta steget F101 Fast Cut skippades, och vi gick direkt på F102 Medium Cut vilken vi applicerade med maskin tillsammans med en mediumhård rondell. Medlet var mycket lätt att jobba in i lacken samt torka bort efter behandling. Vid användning av endel polermedel kan det vara svårt att få bort de överblivna rester som inte absorberas av lacken, men detta var mycket lättjobbat. För att eftertorka använde vi Hagmans egna mikrofiberdukar som vi upplevde som mycket bra - dels var de dubbelsydda vilket gör att trasan i sig blir en "pad" när den viks, samt att de var relativt stora vilket gör att många rena sidor kan vikas fram.

Många bilar ser ut såhär efter ovarsam tvättning, då behövs en grundlig polering med t ex Hagman F101 Fast Cut.

Många bilar ser ut såhär efter ovarsam tvättning, då behövs en grundlig polering med t ex Hagman F101 Fast Cut.

Nästa steg,F103 Fine Cut, lade vi på för hand för att se hur det var att jobba med vid denna typ av applicering då många räds använda polermaskin på deras bilar. Notera dock att medlet i sig passar utmärkt för just maskinpolering, då med fördel i kombination med en mjuk rondell. För att applicera använde vi en så kallad vaxapplikator, dvs en liten finporig skumrondell. Dessa finns att köpa hos de flesta biltillbehörsfirmor och finns från en rad fabrikanter. Även F102 Fine Cut upplevde vi lättjobbat och det torkar till en matt hinna vilket gör det väldigt lätt att eftertorka och få bort alla resten. Var noggranna med att torka mellan lagren, annars finns risk för att s k polerrosor kan uppstå och de framträder i regel först när bilen hamnar i solljus.

 

Dessa rekommenderas, kostar ungefär dubbelt mot Turtle Wax men håller väldigt länge och kan tvättas i tvättmaskin eller diskmaskin.

Dessa rekommenderas, kostar ungefär dubbelt mot Turtle Wax men håller väldigt länge och kan tvättas i tvättmaskin eller diskmaskin.

Slarv med att torka bort polermedel eller vax kan i värsta fall ge liknande resultat. Inte särskilt snyggt.

Slarv med att torka bort polermedel eller vax kan i värsta fall ge liknande resultat. Inte särskilt snyggt.

Efter F103 applicerats, jobbats in och därefter torkats bort lät vi bilen stå över natt innan vi lade på F104 UV Seal som är en ren lackförsegling. Notera dock att det går alldeles utmärkt att lägga på F104 utan föregående behandlingar, resultatet kommer dock inte alls samma djupa glans som man får i en på djupet rengjord lack. Men för den som är nybörjare eller endast söker en "quick fix" för att bilen bättre skall stå emot elände som salt, asfalt, sot och tjära rekommenderas detta då denna produkt stryks på snarare än jobbas in i lacken. Denna typ av försegling kan även lägga i fler lager på varandra. Finns möjlighet kan det vara en god idé att lägga ett lager som eftertorkas, sedan läggs ett nytt lager på detta som får härda över natt t ex. Tänk dock på att ALDRIG låta bilen utsättas för direkt solljus innan produkterna torkas bort från lacken.

Detta produkter är ur Hagmans proffsserie och håller därmed mycket hög kvalitet. För dryga 300 kronor per flaska är de dessutom synnerligen prisvärda då en flaska bör räcka till närmare 20 poleringar av en normalstor bil.

MotorApa kan varmt rekommendera denna produktserie då de är lättjobbade även för de som saknar erfarenhet av polering samtidigt som de är mycket prisvärda och ger ett fantastiskt resultat!

Nedan följer en sammanfattning av hur vi går tillväga när vi tvättar våra bilar:
1. Spola bilen med högtryck.
2. Spraya på schampoo, fälgrengöring och i de fall det behövs, avfettning.
3. Spola bilen med högtryck.
4. Tvätta bilen med "två-hink-systemet", dvs en hink med vatten och en med schampoovatten där svampen sköljs i hinken med endast vatten mellan varje dag. På så vis hamnar smutsen i den hinken och minimalt med smuts dras runt i lacken. Tvätta fälgar och slutrör sist då de vanligen är smutsigast och har den mest ingrodda smutsen.
5. Spola bilen med högtryck.
6. Torka bilen med sämskskinn.
7. Polera i de steg som kan anses erforderligt.
8. Vaxa och lackförsegla.
9. Låt bilen stå över natt för härdning av lackförsegling.
10. Kör förbi närmsta korvkiosk eller uteställe och visa upp en osannolikt blank bil..

Observera dock att ovan är ett arbete på ca åtta timmar om bilen skall behandlas i tre eller fyra steg, men vad slår väl en helg i garaget för en MotorApa?

Mycket nöjda med resultatet!

Mycket nöjda med resultatet!

Resultat i proffsklass!

Resultat i proffsklass!

BMW F10

Tyvärr behagade inte solen dyka upp efter allt arbete..

Plocka av nummerplåtarna innan polering, det är värt att lägga fem minuter på!

Plocka av nummerplåtarna innan polering, det är värt att lägga fem minuter på!

Observera, ovan åsikter är helt och hållet MotorApa, tillverkare/distributör har på inget sätt försökt påverka oss i vårt test.

/PutsApa

No Comments Yet.

Leave a comment

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: