MotorApa takes you…to the Dark Side!

Viljan att tävla om vem som kan få sin bil att gå snabbast föddes nog ungefär i samma ögonblick som den andra bilen färdigställts. Den klassiska "quarter mile" eller "kvartsmilen" i dagligt tal, härstammar från bilentusiasters vilja att se vem som kunde köra snabbast till nästa rödljus i USA, där rödljusen förr ofta ställdes just en kvarts imperial mile från varandra, eller 402m om man föredrar SI-enheter. Därmed föddes fenomenet drag racing, street racing eller black race som det också ofta kallas. 60-70 år senare är viljan att duellera medelst bilar fortsatt stark, även här i Sverige där vi har ett stort och utbrett motor- och bilintresse. Så stort att världens största bilträff för jänkebilar faktiskt hålls här, i Västerås.

Då tillgången på motorbanor är begränsad och abbonnering av dem är dyr får det till konsekvens att racing ofta tar klivet ut i det offentliga rummet - något som givetvis är olagligt och i värsta fall kan utsätta andra trafikanter för fara. MotorApa vill därför vara tydliga med att vi tar avstånd från all form av racing på allmän väg.

Efter ett kort stopp på en bilträff som hålls på en lokal parkering, träffen är helt laglig bör nämnas, börjar det bli dags att rulla vidare då jag plötsligt märker att stora delar av de besökande börjar röra sig därifrån mot ett till synes gemensamt mål. Av ren nyfikenhet bestämmer jag mig för att följa efter några av bilarna. Ovissheten om vart vi är på väg eller vad som väntar när vi kommer fram är verkligen spännande och det pirrar till lite vid varje kurva och krön för vad som kan vänta där bakom.
Färden går genom staden vidare ut mot ett industriområde som vid denhär tidpunkten vanligen helt öde, det visar sig inte stämma denhär kvällen. Hundratals personer har redan samlats och någon form av arrangör har lagt beslag på en raksträcka i området och tar sig friheten att dirigera trafiken. De har satt upp avspärrningar för att förhindra fotgängare från att vistas på "strippen" och dirigerar bilarna mellan sig med hjälp av kom-radio. De är noga med att publiken skall hålla behörigt avstånd, annars blir det ingen racing.

Publik vid ankomst..

Publik vid ankomst..

...publik någon timme senare.

...publik någon timme senare.

Stämningen på plats är närmast elektrisk; kombinationen av vaksamhet mot en eventuell polisräd, snabba bilar och gummirök skapar tveklöst förväntningar hos publiken, som stadigt ökar i antal. Efter någon timme på plats, ca 23.00, har publiken vuxit till uppskattningsvis närmare tusen personer och bilarna räknas i hundratal. Något som vid hemfärd blir något av ett problem...

Spridningen på deltagarbilar kunde nog inte varit större, från råtrimmade Volvo 740 till jänkarjärn och allt där emellan.

Som motorentusiast förhåller jag mig ambivalent till denna typ av arrangemang - det är roligt att se snabba bilar och den uppsluppna stämningen är härlig på ett sätt den sällan annars är, men det faktum att det sker på allmän väg väger klart över åt det negativa...

Vill man hålla på med racing, skall det ske på bana där inga ofrivilliga riskerar att blandas in och där det finns avåkningszoner. Men vad vore väl MotorApa om vi inte bjöd på lite bilder och film? Håll till godo!

Bara det mest grundläggande - en high performance V8 med raka rör, lyktor och neon!

En riktigt hårig hot rod spottad under kvällen

Många på plats.

Många på plats.

Trafikstockning vid hemfärd

Trafikstockning vid hemfärd

No Comments Yet.

Leave a comment

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: