MotorApa provkör Ford Fiesta

Är Fords småbil Fiesta verkligen den fest som namnet antyder? Nej någon fest är den inte i provkörd utförande med 100hk bensinmotor. Den är mer lagom än något annat egentligen. Till att börja med bör sägas att småbilar för den europeiska marknaden numer faktiskt i regel är bra. Behöver man inte en stor bil, struntar i status och likaså huruvida bilen är rolig finns det en uppsjö av små bra bilar att välja på som alla stannar under 150.000 kronor.

Ford Fiesta

En kompetent och praktisk småbil till det facila priset av 121.300 kronor!

Ford Fiesta 1,0 EcoBoost är en av dem. Det finns egentligen inget större att anmärka på - stolarna är bra, ljudnivån i motorvägsfart är fullt acceptabel, chassiet hänger med bra när man vrider på ratten och ratten i sig bjuder riktigt bra inställningsmöjligheter. Om man som jag är lång men vill ha ratten nära kroppen är det inga svårigheter att hitta en god körställning.

Ford Fiesta

Överskådligt med helt ok materialval. Placeringen av knappar i ett kluster på instrumentpanelen är däremot måttligt lyckad. Det finns ingenstans att vila armen medan man tycker på alla dessa knappar vilket för att man snabbt får mjölksyra och tappar fokus från vägen. Vi hoppas på bättre ergonomi nästa gång.

Givetvis är Ford Fiesta inte rätt bil för den som nöter tusentals motorvägsmil om året, men upp till 30 mil i stöten är faktiskt helt ok. Den lilla trecylindriga motorn pinnar på och det går ju inte hjälpa än att gilla ljudet i en trea, de låter liksom lite ilskna. Med ett lättat svänghjul och sportavgassystem skulle nog bilen kunna bli ganska rolig att köra genom tunnlar.

Ford Fiesta

Kisar man lite kan väl vissa likheter med Aston Martin skönjas..? Snygg småbil enligt vår mening.

Även baksätet är fullt brukbart för vuxna även om jag helst slipper tillbringa några längre stunder i det. Bilen är kort sagt praktiskt och känns väldigt prisvärd med ett grundpris på 121.300 kronor.

Ford Fieste

Ett fullt brukbart baksäte, men kanske främst för barn eller kortvuxna personer. Notera fönstervevarna - rena nostalgiföremålen för oss som är födda på tidigare än 90-talet.

Ford Fiesta

Mycket goda inställningsmöjligheter av ratt och körposition. Bra, Ford!

Ford Fiesta

Nej, nej , nej. Detta blev inte särskilt bra tyvärr.

Skulle man då köpa en Ford Fiesta över t ex en Mini Cooper? Totalekonomin blir nog relativt jämförbar i och med att Mini bjuder på service i två år samt väntas hålla ett högre andrahandsvärde. Med det i åtanke känns Mini Cooper som ett väldigt mycket bättre val grundat i det faktum att Mini Cooper rakt igenom är en bättre bil. Du har dock en rejäl nackbel hos Minin vad gäller praktikalitet - baksätet är avsevärt mycket trängre och likaså bagaget. Ford Fiesta är helt enkelt ett ganska förnuftigt bilköp. Lägg därtill att även bensinaren går att köra nedåt 0,45 liter milen om man kör planerat. La Fiesta blir kanske i plånboken snarare än bakom ratten..

Ford Fiesta

Uppgiven blandad förbrukning på 0,45 är möjligen något optimistisk, men vid landsvägskörning är det inga som helst problem att hålla sig under 0,45 liter/mil.

/MotorApa

No Comments Yet.

Leave a comment

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: