MotorApa listar sina favoritbilar från gångna årtionden: 40-talet

MotorApa startar nu en artikelserie där vi listar våra favoritbilar från gångna årtionden. För att rätt skall vara rätt börjar vi väl i början, 40-talet. Vi är väl medvetna om att bilen som uppfinning debuterade långt tidigare men det var först på 40-talet bilen började bli ett inslag i vardagen hos gemene man.

5. Duesenberg Modell J
Hamnar på femte plats då det mer är en 30-tals bil men de sista levererades 1940. Duesenberg var det absolut värsta och mest exklusiva som fanns på sin tid, motsvarigheten till Bugatti SuperSport skulle man kunna säga. Vad sägs om 6,8 liters rak åttacylindrig motor med kompressor på 320hk och 390cm hjulbas?

Duesenberg

Duesenberg, kallad "doosie" eller "doozie" är bakgrunden till uttrycket "it's a doosie", dvs något extraordinärt.

4. Mercedes-Benz 540 Kompressor W29
Även detta mer av 30-tals bil men W29 varianten levererades 1940 vilket gör att den kvalar in. Även denna med en rak åtta och kompressor, dock bara på 180hk. Men vilken skönhet!

Mercedes-Benz 540 K W24 Tourenwagen

När denna skapelse dök upp i backspegeln var det nog säkrast att hålla till höger.

3. Cadillac Series 90
Samma här, de sista levererades som 1940 års modell. Denna bil kvalar in på en mycket utmärkande egenskap, nämligen V-16 motor vilket är oerhört häftigt.

Vem behöver skönhet när man har V16 motor?

Vem behöver skönhet när man har V16 motor?

2. Ferrari 116 Inter
Fantastisk skapelse från Ferrari som tog sikte på att slå sig in på amerikanska marknaden. Kraften kom från en två liters V12 på beskedliga 90hk. Anmärkningsvärt är dock att bilen var femväxlad!
1947_Ferrari_166_Inter_Touring_Berlinetta

1. Alfa Romeo 6C 2500 Super Sport
Utseende är inte allt, men här tillräckligt för att ge en första plats. Det och det faktum att värstingarna som gick på bana hade dubbla kompressorer och gav ca 400hk. Gatversionen fick dock nöja sig med rak sexa på 2,4 liter och 145hk.

Facit på hur man ritar en vacker bil.

Facit på hur man ritar en vacker bil.

Fortsättning följer där vi listar våra favoriter från de kommande årtiondena.

/MotorApa

No Comments Yet.

Leave a comment

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: