Dacia Duster: Tidsmaskinen

Dacia Duster är nog det närmaste man kommer en tidsmaskin i form av en bil om man bortser från DeLorean DMC-12. I vilket avseende kan Dacia Duster liknas vid en tidsmaskin? En befogad fråga för den som inte provkört bilen, låt oss återkomma till detta.

Dacia Duster. På vissa marknader Renault Duster.

Dacia Duster. På vissa marknader Renault Duster.

Dacia har tillverkat bilar sedan 1968 då Dacia 1100 gjorde debut. Dacia 1100 var en licenstillverkad Renault 8, släktskapet mellan Dacia och Renault är med andra ord inget nytt. 1969 släppte Dacia sin första egna modell, 1300, detta efter att de kommit över gamla verktyg från tillverkningen av Renault 12, även denna Dacia en Renault med andra ord.

Dacia 1100/Renault 8

Dacia 1100/Renault 8

Dacia 1300 /Renault 12

Dacia 1300 /Renault 12

Idag ägs Dacia av Renault och utgör lågprismärket i koncernen, på samma sätt som Skoda förhåller sig till Volkswagen. På samma sätt ärver budgetmärket komponenter från tidigare generationer, dels håller detta ner såväl utvecklingskostnad som tillverkningskostnad, men framförallt konkurrerar då billighetsmärket inte om samma kunder.

Likt Skodas framgång efter att de togs upp i V.A.G koncernen har även Dacia varit en stor framgång för Renault, omsättningen ligger på €3,12 mdr och Dacia står för 7,9% av Rumäniens totala exportvärde, inte illa!

Dacia Duster marknadsförs som Sveriges billigaste 4x4 SUV med ett introduktionspris på 129 900:- för bensinalternativet och hela 154 900:- för dieselalternativet. Klarar man sig utan 4x4 kan man komma över en Duster för 99 900:- i bensinutförande.. Provkörda exemplaret var en 1,5dCi 4x4 Lauréate, dvs top of the line. Det innebär bland annat elhissar, elspeglar, radio, färddator, fjärrstyrd centrallås mm - rena självklarheter på en ny bil med andra ord.

Många av komponenterna är från början av 2000-talet. Men det är överskådligt och funkar.

Många av komponenterna är från början av 2000-talet. Men det är överskådligt och funkar.

Topputrustad med läder/vinylklädsel. Rymligt för passagerare.

Topputrustad med läder/vinylklädsel. Rymligt för passagerare.

Baksätet är i trängsta laget för en 190 cm lång motorapa.

Baksätet är i trängsta laget för en 190 cm lång motorapa.

Stort bagage! Allt är av billigaste utförande, notera bagagerumsjalusin! "Man får vad man betalar för" brukar det heta..

Stort bagage! Allt är av billigaste utförande, notera bagagerumsjalusin! "Man får vad man betalar för" brukar det heta..

Dacia marknadsför sig som det billigaste alternativet i respektive segment, något som tydligen gått hem i stora delar av Europa. Känslan av att bilen är billig infinner sig redan då man öppnar dörren, dörrhandtaget känns tunt, dörren känns som en läskburk ungefär och skramlar stolt till vid stängning - inga överraskningar hittills det vill säga. Väl inne i kupén börjar den optiska tidsresan - instrumentpanelen ser ut som på en 10-15 år gammal Renault och känns ungefär likadan. Mätare, reglage och spakar känns igen från pensionerade Renaultmodeller.

Arvet från äldre Renaultmodeller är tydligt. Men instrumenten är tydliga och lättlästa.

Arvet från äldre Renaultmodeller är tydligt. Men instrumenten är tydliga och lättlästa. Mycket fortare än 110km/h kör man helst inte i Duster.

Då man vrider om nyckel och startar dieselmotorn på 109hk blir bilens robusta image än mer påtaglig, vibrationerna och ljudvågorna fortplantar sig stiligt genom ratt, växelspak och kupé - precis som det var i 90-talets pickuper och SUVar!
Då ettan läggs i bjuds man på en trevlig överraskning, ettan är väldigt lågt utväxlad, perfekt vid släpkörning eller eventuell terrängkörning. Motorn knattrar på och fartresurserna känns som de står i paritet till vad man förväntar sig, 0-100 skall enligt uppgift gå på 12,9 sekunder, vilket är fullt tillräckligt, för i 100km/h känns det som man kör närmare 130 så fartkänslan är alltjämt närvarande.

För att testa bilen i dess rätta miljö gav vi oss ut på landsbygden för att se hur bilen uppför sig på mindre landsväg och grusväg. På en tjälskjuten landsväg går bilen faktiskt relativt lugnt över ojämnheterna och komforten är klart godkänd. Fyrhjulsdriften är spärrbar upp till 80km/h då bilen övergår till adaptiv fyrhjulsdrift. Likaså återaktiveras ESP-systemet i 80km/h, fortare än så får man inte busa.. Faktum är att funktionen är bra då det utesluter att man glömmer återaktivera hjälpsystemet efter att ha kopplat ur det vilket nog räddat en och annan förare ur en knepig situation.

IMG_1776

Notera bogseröglan! Enkelt och funktionellt. Svart/vit färgsättning passar bilen.

Efter att ha bekantat oss med uppförandet på asfalt styr vi ut på typisk svensk grusväg. Ni vet en såndär röd/brun slingrig väg med grovt grus i yttertangenten på kurvorna? Nu börjar Dacian komma till sin rätt! Med ESP urkopplat och fyrhjulsdriften i låst läge är det ingen konst att lägga bilen i förställ genom att motstyra och släppa gasen för att sedan styra in i kurvan och gå på gasen. Kombinationen av sladd, grusväg och väldigt lite ljuddämpning gör rallykänslan total - kul!

På motorväg är dock den måttliga ljuddämpningen mindre underhållande, och avsaknaden av farthållare i kombination med en lätt gaspedal, trots lyxvarianten, gör inte Dacia Duster till en långfärdskamrat. Å andra sidan är det nog få som köper Dacia Duster för att nöta motorväg, så i det avseendet är det ganska ointressant.

Skall vi sammanfatta intrycket av Dacia Duster så är det en väldigt robust bil med väl beprövad teknik, det mesta i bilen är trots allt 5-10 år gammal teknik, till ett lågt pris. Bilen är bullrig och omodern, ja, men priset gör att man har överseende med ganska mycket och i mångt och mycket levererar den samma som en Land Rover Defender gör, för 183 000:- mindre, värt att tänka på..

Placeringen av reglagen till bakre elhissarna är helt logisk - mellan framsätena.

Placeringen av reglagen till bakre elhissarna är helt logisk - mellan framsätena.

IMG_1790

Grusväg - Dusters favorit

Att jämföra Dacia Duster med äldre begagnade konkurrenter känns naturligtvis också aktuellt, t ex får man för ca 150 000:- en Toyota RAV4 från 2009 med ca 6500 mil på mätaren, köper man med Toyota Kvalitets Garanti har man då 4 års garanti kvar eller 8 500 mil i garanti. Dacia levereras med 3 år eller 10 000 mils nybilsgaranti. Alternativt kan man köpa sig en Nissan Patrol GR 3,0TD från 2005 med väldigt många mil på mätaren, robust så det räcker till, fråga FN..

30 år gammal engelsk teknik för 338 000:- eller 10 år gammal fransk för 155 000:- ?

30 år gammal engelsk teknik för 338 000:- eller 10 år gammal fransk för 155 000:- ?

Eller åtta år gammal japansk..

Eller åtta år gammal japansk.. Dock får man väl räkna med dubbla förbrukningen mot en Duster.

/MotorApa

 

No Comments Yet.

Leave a comment

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: