Toyota släpper nu bilder på slutgiltiga formen för deras bränslecellbil Toyota FCHV

Nu visar Toyota för första gången upp den slutliga designen för sin nya bränslecellsmodell, som lanseras i Japan senast april 2015 och på utvalda marknader i Europa och USA sommaren 2015.

Inledningsvis kommer försäljningen begränsas till marknader och områden där infrastruktur för att tanka vätgas redan finns. Prisindikation för japanska marknaden är ca 688 000 kr inklusive skatt. Specifikationer samt priser för den amerikanska och den europeiska marknaden har ännu ej tillkännagivits.

Redan 2002 inledde Toyota leasingverksamhet i Japan och USA med "Toyota FCHV", en bränslecellsmodell av SUV-typ. Förbättringar har dock gjorts av bränslecellsystemet sedan 2002. Den bränslecellsmodell som Toyota nu visar har enligt dem själva prestanda och räckvidd som ligger i nivå med en konventionell bil med förbränningsmotor. Att tanka bilen full skall ta ca tre minuter, och en full tank räcker för ca 50 mils körning. Bränslecellssystemet innehåller en bränslecellsstack som omvandlar vätgas till elektricitet som sedan driver bilens elmotor.

Toyotas engagemang för fordon med låg miljöbelastning tog sin början redan på 1960-talet och bygger på tre grundläggande principer: Utnyttja och utvärdera olika energikällor, utveckla energieffektiva fordon med låga utsläpp, samt driva positiva och verkliga miljöförändringar genom att göra dessa fordon tillgängliga för en bredare allmänhet.

Vätgas är ett särskilt lovande alternativt bränsle. Det kan framställas av en mängd olika primära energikällor, inklusive solenergi och vindkraft. Dessutom är vätgasen lätt att förvara och transportera.  Komprimerad har den en högre energitäthet än batterier.

Är bränslecellbilen äntligen här för att stanna? Upp till bevis Toyota!

FCHV3

Den är ialla fall snyggare än BMW i3, alltid något.

Den är ialla fall snyggare än BMW i3, alltid något.

FCHV1

/MotorApa

 

No Comments Yet.

Leave a comment

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: