Ny Mini på ingång

Efter sju års tjänst är det dags för andra generationens Mini att lämna över stafettpinnen till tredje generationen som beräknas finnas i hallarna till mars 2014. Liksom vid förra generationsskiftet är de kosmetiska förändringarna relativt blygsamma, om möjligt är skillnaderna mellan generation två och tre ännu mindre än mellan generation ett och två. Det är dock som vid förra generationsskiftet frågan om en rakt igenom ny bil med nya drivlinor. BMW hakar på downsizing-trenden inom motorer även i deras minsta bil och presenterar nu två stycken trecylindriga alternativ. Basversionen Cooper får en trecylindrig bensinmotor på 1,5L och 136hk medan Cooper S får en fyrcylindrig motor på 2,0L och 192hk. Utlovad prestanda är 0-100 på 6,8s och toppfart 235km/h med en utlovad förbrukning på 0,57L/mil vid blandad körning. Väljer man dock automat putsas 0- 100 tiden med en tiondel och förbrukningen sjunker till 0,52 blandad körning. Dieselalternativet som presenterats hittils är även det en ny trecylindrig motor på 116hk och 1,5L. Även om prestandan är något mer blygsam för Cooper D är förbrukningen desto mer imponerande. 0-100km/h skall gå på 9,2s och toppfarten är 205km/h, uppgiven förbrukning vid blandad körning är 0,35L/mil, blir spännande att se hur nära verkligheten den uppgiften ligger.

I likhet med de flesta andra bilar har generationsskiftet inneburit att bilen växt till sig en aning, generation tre blir 98mm längre, 44mm bredare och 7mm högre (!) än sin föregångare. Hjulbasen har förlängts 28mm och spårvidden har ökat 42mm i fram och 34 bak. De större yttermåtten medför naturligtvis generösare innerutrymmen och bland annat har bagagevolymen ökat till 211 liter.

Även insidan har fått en ordentlig uppdatering och ett något mer vuxet intryck även om de karaktäristiska dragen från föregående generation känns igen. Den stora hastighetsmätaren i mitten på instrumentpanelen har bytts mot en TFT-skärm och hastighetsmätaren har hoppat upp till rattstången tillsammans med varvräknaren.

Unikt för nya Mini Cooper blir att det är den första bilen i sitt segment att erbjuda LED-lampor på hel- och halvljus - framtiden är här!

MotorApa kommer naturligtvis återkomma med en provkörning av denna högst intressanta småbil, men fram till dess får vi hålla till godo med lite bilder. Mycket nöje!

the new MINI cooper

Kan du peka ut skillnaderna mot föregående generation? Vid närmare titt ser man dem lätt men de är vid första anblick till förväxling lika.

Mini Cooper S med sitt karaktäristiska scoop på huven och de extra luftintagen i spoilerna. Notera LED-bågarna i ljusinsatserna som är nya för gen III.

Bakstammen har fått den mest uppenbara kosmetiska förändringen med betydligt större bakljus med en mer rektrangulär form. Looking good there old chap!

Baksätet fortsatt tvåsitsigt.

Vippströmbrytarna lever vidare till nästa generation. Notera att nästa generation får tvåzonsklima.

Kan man ana släktskap med McLaren P1.....?

Modernare och mer påkostad display i kombiinstrumentet. Liten besvikelse att fokus flyttats från varvräknare till hastighetsmätare dock.

Insturmentpanelen känns bekant även om instrument och ventiler stuvats om en aning. Notera den röda bågen i centrum av instrumentpanelen som byter färg till grönt när läge växlas från "Sport mode" till "Green mode, kul!

/MotorApa

No Comments Yet.

Leave a comment

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: