MotorApa på lansering av Guide Michelin Nordic 2015

Allt sedan 1900 har Michelin släppt sin "Guide Michelin" som från början var avsedd som en hjälp för motorister. Då innehöll guiden bland annat var man kunde hitta bilmekaniker, hur man bytte däck, lämpliga färdvägar samt var man kan äta och bo. På den tiden delades Guide Michelin ut till alla som köpte en bil i Frankrike, syftet från Michelins sida var att locka motorister till att använda sina bilar mer - och därmed behöva köpa däck!

Med åren var Guide Michelin fått allt mer fokus på ätande och har i det närmaste blivit något av en instutition hos finsmakare och gourmander. Att få en stjärna i Guide Michelin är bland de mest ärofyllda utmärkelser en restaurang kan få och många krögares högsta önskan.

Bedömningen av restauranger går till enligt följande kriterier:
1. Kvaliteten på råvarorna
2. ”Hantverket” – dvs smaken och tillagandet
3. ”Personligheten” – dvs hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck
4. Värde för pengarna
5. Kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen.

Guide michelin nordic

1900 och 2015 års upplagor av Guide Michelin

michelin bib

Bib i is, passande för Nordic releasen!

2015 års utgåva för Norden innehåller tips på ställen att äta och bo i Sverige, Norge samt Danmark. Svenska städer som avhandlas är Stockholm, Göteborg och Malmö. För de som sedan tidigare inte är så bekanta med Guide Michelins gradering av stjärnorna följer de nedan motiveringar:

1 star en stjärna – "en väldigt bra restaurang i sin kategori"
2 stars två stjärnor – "utomordentlig matlagning, värt en omväg"
3 stars tre stjärnor – "exceptionellt bra kök, värt en egen resa"

Utöver stjärnorna delas även betyget "Bib Gourmand" ut vilket indikerar vällagad mat till ett mer plånboksvänligt pris, spana efter dessa i Guiden! Önskas ett eget exemplar av Guide Michelin finns den att köpa hos bokhandlare.

Bib-Gourmand

Bib Gourmand! Symbolen indikerar god mat till överkomligt pris.

guide michelin launch

Trevligt arrangemang inrymt i Fotografiska lokaler i Stockholm

michelin4

Guide Michelin

Redaktör tillsammans med "Bib"

/MatApa

No Comments Yet.

Leave a comment

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: